luni, 20 februarie 2017

Pildă de SMERENIE si RĂBDARE

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!".

                                               SFANTUL  SALAMAN  SIHASTRU
 
                             

   Langa raul Eufrat este un sat numit Capersana. De aici a fost fericitul Salaman, care, iubind viata linistita, a aflat in satul de dincolo de rau o chilie mica, in care s-a inchis fara sa-i lase usa sa poata iesi si fereastră să aibă lumina. Numai o dată pe an, sapa pamantul pe dedesubt si iesea afara de-si strangea hrana pentru tot anul. Arhiereul locului afland de viata lui imbunatatita, s-a dus la el, vrand sa-i dea preotia. Si gaurind o parte a chiliei, a intrat inauntru si punandu-si mainile pe capul lui, a savarsit rugaciunea hirotoniei, i-a spus multe si l-a vestit ca i-a dat darul preotiei. Dar Sfantul n-a grait nimic. Iar Arhiereul s-a dus, poruncind sa se zideasca iarasi partea cea gaurita a chiliei. Alta data crestinii locuitori ai satului au trecut noaptea Eufratul, i-au stricat chilia, l-au luat si l-au dus in sat, fara ca el sa se impotriveasca, si fara sa-i intrebe de ce fac asa si l-au pus in alta chilie ce o aveau gata. Iar cuviosul statea linistit si acolo, fara sa vorbeasca cu cineva. Dupa putine zile, crestinii locuitori din alt sat de dincolo de rau s-au dus noaptea, i-au stricat chilia aceea, au ridicat pe Sfant şi l-au dus in satul lor, fara ca el sa se impotriveasca cu cuvantul si fara sa se duca de voia lui. Asa cu desavarsire s-a facut pe sine mort fericitul in viata aceasta. Pentru care si adeverind glasul Sfantului Apostolul Pavel, zicea de trei ori fericitul: „De aceea nu mai viez eu, ci viaza intru mine Hristos, iara cei ce acum vietuiesc in trup, vietuiesc intru credinta Fiului lui Dumnezeu, Celui ce m-a iubit pe mine si S-a dat pre Sine pentru mine” (Galateni 2:20). In astfel de chip nevoindu-se fericitul Salamon, si-a petrecut viata ca nimeni altul, pana s-a mutat catre Domnul, ca sa se veseleasca in veci.                    

                        .                                 OMUL MANIOS, NERVOS


Spune Sfantul Paisie Aghioritul: "Unui om care este nervos ii poti face fata prin rabdare. Cand celalalt este manios, orice i-ai spune, nu poti face nimic. Este mai bine ca in clipa aceea sa taci si sa te rogi. Prin rugaciune, acela se va calma, se va linisti si dupa aceea te vei putea intelege cu el. Uita-te si la pescari! Ei nu merg la pescuit daca marea nu este linistita, ci au rabdare pana ce va indrepta vremea. Dumnezeu a legat mantuirea oamenilor de rabdare. "Cel care va rabda pana in sfarsit acela se va mantui" (Matei 10:22), spune Sfanta Evanghelia. De aceea Dumnezeu ingaduie greutati si diferite incercari pentru ca oamenii sa exerseze in rabdare. Rabdarea porneste de la dragoste. Ca sa-l rabzi pe celalalt, trebuie sa te doara pentru el. Si vad ca numai prin rabdare se mentine familia. Am vazut fiare care au devenit mielusei. Prin incredere in Dumnezeu lucrurile evolueaza duhovniceste cu multa usurinta". Dumnezeu si Maica Domnului sa te binecuvanteze si sa-ti macar o picatura din rabdarea Sfantului si Dreptului Iov si a Sfantului Andrei Criteanul. Amin.
                                                                                                                                       

                                                                   S M E R E N I A


Un frate l-a intrebat pe avva Matoes: "Spune-mi un cuvant de invatatura". El i-a zis: "Mergi si roaga-te lui Dumnezeu, ca sa-ti dea plans si smerenie in inima ta. Fii mereu atent la pacatele tale si nu-i judeca pe altii, ci socoteste-te mai prejos decat toti. Nu te imprieteni cu vreun eretic, rupe indrazneala din tine, stapaneste-ti limba si pantecele si gusta doar putin vin. Daca cineva iti vorbeste despre vreun lucru oarecare, nu te lua la harta cu el, ci, daca vorbeste bine, spune-i: «Da», iar de vorbeste rau, spune-i: «Tu stii ce vorbesti». Nu te certa cu el despre cele spuse. Aceasta e smerenia". Dumnezeu si Maica Domnului sa te binecuvanteze in toata ziua si in tot lucrul tau si sa-ti dea:

SMERENIE, BLANDETE, RABDARE, INTELEPCIUNE,IUBIRE PENTRU DUMNEZEU, IUBIRE PENTRU APROAPELE, IUBIRE PENTRU VRAJMASI si BUCURIE IN SUFLET

                                                                                                                                    Preot Ioan.

Arhivă blog

"Celui sarac ii lipsesc multe,celui lacom ii lipsesc toate."(Seneca)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

CITATUL ZILEI

PSALTIREA