luni, 24 februarie 2014

SA NU ASTEPTAM DE LA DUMNEZEU CEEA CE PUTEM NOI



            Dumnezeu intervine numai când omul nu mai poate. De aceea când suntem bolnavi trebuie să mergem la doctor. Hristos a făcut ca din câteva pâini şi peşti să se sature mii de oameni, a făcut o minune, însă atunci când mergeau pe cale, Iisus şi ucenicii cumpărau cele necesare pentru hrană, cum vedem şi din întâlnirea lui Iisus cu femeia samarineancă. Evanghelistul Ioan ne spune: că ucenicii Lui se duseseră în oraş ca să cumpere hrană (Ioan 4, 8). Sigur că cel ce săturase atâtea mii de oameni nu ar fi avut nevoie să cumpere, dar Hristos lucra şi ca Dumnezeu şi ca om, iar dumnezeirea intervine doar atunci când omul nu mai poate.

Părintele Rafail Noica: „de la Dumnezeu nici să nu aşteptăm mai puţin decât imposibilul, pentru că mai puţin decât imposibilul putem şi noi”. Atât cât putem din punct de vedere omenesc trebuie să facem, apoi să cerem ajutorul lui Dumnezeu. Ne rugăm pentru un bolnav, dar trebuie dus şi la doctor, ne rugăm pentru un examen, dar trebuie să şi învăţăm, ne rugăm pentru împăcare, dar trebuie să şi iertăm.

Trebuie din punct de vedere al omenescului să facem cât ne stă în putinţă, nu las un lucru în drum şi spun: lasă că are Dumnezeu grijă. Aceasta este ispitire şi Dumnezeu spune: să nu ispiteşti pe Domnul Dumnezeul tău. Apostolii, când erau urmăriţi, fugeau şi se ascundeau, nu aşteptau ca Dumnezeu să-i facă invizibili. Sfinţii Părinţi mărturisesc toţi că cel ce se bagă singur în ispite greşeşte. Sunt mulţi care se chinuiesc fără nici un rost, după cum spunea şi sfântul Ignatie Briancianinov despre aşa numiţii asceţi care fac nişte nevoinţe suprafireşti fără nici un rost, ispitind în felul acesta pe Dumnezeu.

Mâncarea o binecuvântezi, dar dacă ai făcut-o rău ea te vatămă, pentru că îşi păstrează partea firească chiar dacă este sfinţită. La fel cu toate lucrurile sfinte: poţi să te îneci în aghiasmă, poţi să-ţi spargi capul cu o cruce sau cu o icoană, pentru că ele îşi păstrează şi proprietăţile fireşti, lucrarea firească, alături de cea harică.

CITATE DIN SFANTA EVANGHELIA


Aşa zice Domnul Dumnezeul oştirilor cereşti: „Nu te teme, poporul meu, care locuieşti în Sion! În ziua aceea va fi luată povara de pe umerii tăi şi jugul de pe grumazul tău.”
Ez 34, 15-16

„Eu voi paşte oile mele şi eu le voi odihni”, zice Domnul Dumnezeu. „Oaia pierdută o voicăuta, pe cea rănită o voi îngriji, pe cea slabă o voi întări şi le voi păstori cu dreptate.”
Is 2, 11

Privirea trufaşă a omului se va smeri şi se va pleca semeţia bărbaţilor, căci numaiDumnezeu va fi înălţat în ziua aceea.
Is 12, 2

Iată Dumnezeul mântuirii mele: în el îmi pun toată încrederea şi nu mă voi mai teme. Căcităria mea şi lauda mea este Domnul şi el este mântuirea mea.
Ier 29, 11. 13

Eu ştiu gândurile pe care le cuget asupra voastră - spune Domnul -, gânduri de pace şi nu denenorocire: ca să vă dau viitor şi nădejde. Mă veţi căuta şi mă veţi găsi când mă veţi căuta dintoată inima voastră.
Dt 5, 16

Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta, după cum ţi-a poruncit Domnul Dumnezeul tău, ca săai zile multe şi să fii fericit în ţara pe care ţi-o dă Domnul Dumnezeul tău.
Dt 4, 7

Care este acel popor mare ai cărui dumnezei să fie atât de aproape cât de aproape esteDomnul Dumnezeul nostru, ori de câte ori îl chemăm
Is 12, 5-6

Cântaţi Domnului, căci a făcut lucruri minunate! Să ştie aceasta tot pământul! Tresaltă de bucurie şi înălţă laude, tu care locuieşti în Sion, căci mare este în mijlocul tău Sfântul luiIsrael!
Is 49, 8b-9a

Te-am aşezat ca legământ al poporului ca să refaci ţara şi să distribui moştenirile devastate;ca să le spui prizonierilor: „Ieşiţi!” şi celor care zac în întuneric: „Veniţi la lumină!”
Ez 34, 11-12

Iată, eu însumi voi căuta oile mele şi le voi îngriji. Precum îşi îngrijeşte păstorul turma înziua în care se află în mijlocul oilor sale risipite, aşa îmi voi îngriji eu oile şi le voi elibera dintoate locurile în care au fost împrăştiate.
Is 61, 1-2a

Duhul Domnului este peste mine, căci Domnul m-a uns şi m-a trimis să aduc săracilor vestea cea bună, să-i vindec pe cei cu inima zdrobită; să le vestesc celor închişi eliberarea şicelor prinşi în război libertatea; să dau de ştire un an de milostivire al Domnului.
Is 42, 1

Iată-l pe slujitorul meu, pe care îl sprijin, alesul meu, în care sufletul meu îşi găseşte bucuria. Am pus peste el duhul meu; el va face cunoscută popoarelor judecata mea.
Is 49, 6

Domnul mi-a spus: „Este puţin lucru să fii slujitorul meu ca să ridici seminţiile lui Iacob şisă aduci înapoi rămăşiţa lui Israel. Te voi rândui lumina neamurilor, ca să ajungă mântuireamea până la marginile pământului.”
Înţ 3, 1-2a. 3b

Sufletele celor drepţi sunt în mâna lui Dumnezeu iar chinul morţii nu se va atinge de ele. Înochii celor fără de minte, drepţii sunt morţi cu desăvârşire, dar ei sunt în pace.
Înţ 7, 13-14

Ceea ce am învăţat fără greşeală împărtăşesc fără părere de rău, nu ascund bogăţiile ei. Căciînţelepciunea este un tezaur infinit pentru oameni; cei care o dobândesc ajung la prietenia cuDumnezeu, recomandaţi de darurile învăţăturii.
Ct 8, 7

Apele multe nu pot stinge iubirea, nici râurile să o înăbuşe. De-ar da cineva toate avuţiilecasei sale pentru iubire, cu dispreţ ar fi respins.
Înţ 8, 21a

Am înţeles că nu pot dobândi înţelepciune dacă nu mi-o dă Dumnezeu şi însuşi acest faptera înţelepciune: să ştiu de la cine vine darul.
Înţ 1, 13-14a. 15

Dumnezeu nu a creat moartea şi nici nu se bucură de pieirea celor vii. Căci El a creat toatespre viaţă, fiindcă dreptatea e nepieritoare.
Is 25, 8

El va nimici moartea pe vecie. Domnul Dumnezeu va şterge lacrimile de pe feţele tuturor şiva îndepărta de pe pământ ocara poporului său, căci Domnul a vorbit.
Is 43, 1

Şi acum, aşa zice Domnul, care te-a creat, o, Iacobe, cel care te-a plăsmuit, Israele: „Nu teteme, căci eu te-am răscumpărat şi te-am chemat pe nume; al meu eşti tu.”
Ier 31, 16a. 17a


Să înceteze glasul tău din plâns şi ochii tăi să-şi oprească lacrimile, căci munca îţi va firăsplătită şi există o speranţă pentru urmaşii tăi, spune Domnul.
Dt 6, 4-7

Ascultă, Israele: Domnul Dumnezeul nostru este singurul Domn. Să-l iubeşti pe DomnulDumnezeul tău din toată inima ta, şi din tot sufletul tău şi din toate puterile tale. Şi să fiecuvintele acestea, pe care eu ţi le poruncesc astăzi, în inima ta; să le sădeşti în fiii tăi şi săvorbeşti despre ele când stai în casă sau mergi pe drum, când te culci şi când te scoli.
Ier 14, 9b

Tu, eşti în mijlocul nostru, Doamne, şi numele tău este invocat asupra noastră; nu ne părăsi,Doamne, Dumnezeul nostru!


Fap 2,42-45
Ei erau stăruitori în învăţătura apostolilor şi în comuniunea fraternă, la frângerea pâinii şila rugăciune. Şi toţi erau cuprinşi de teamă: multe minuni şi semne se înfăptuiau prin apostoli.

Toţi cei care credeau erau împreună şi aveau toate în comun: îşi vindeau proprietăţile şi bunurile şi le împărţeau tuturor, după cum avea nevoie fiecare.

Fap 4,19-20

Fap 5,41-42

Iar ei au plecat din faţa Sinedriului bucuroşi pentru că au fost învredniciţi să îndure batjocură pentru numele lui. Şi în fiecare zi, în templu şi prin case, nu încetau să înveţe şi să-lvestească pe Hristos IIsus.
Rom 5,20b-21

Unde s-a înmulţit păcatul, s-a revărsat cu prisosinţă harul pentru ca, după cum păcatul adomnit prin moarte, la fel harul să domnească prin justificarea ce duce la viaţa veşnică prin Isus Cristos Domnul nostru.
Rom 8,28-30

De fapt ştim că el le îndreaptă toate spre bine celor care îl iubesc pe Dumnezeu, adică celor care sunt chemaţi după planul lui. Căci pe cei pe care i-a cunoscut de mai înainte, de maiînainte i-a şi hotărât să fie asemenea chipului Fiului său, aşa încât el să fie primul născut întremulţi fraţi; pe cei pe care i-a chemat, i-a şi justificat; pe cei pe care i-a justificat, pe aceştia i-aşi preamărit.
Rom 8,29a.30a

Căci pe cei pe care i-a cunoscut de mai înainte, de mai înainte i-a şi hotărât să fie asemeneachipului Fiului său; pe cei pe care i-a chemat, i-a şi justificat.
Rom 8,35.37-39

Cine ne va despărţi de iubirea lui Cristos? Oare necazul, sau strâmtorarea, sau persecuţia,sau foametea, sau lipsa de haine, sau primejdia, sau sabia? Dar în toate acestea noi suntemmai mult decât învingători prin cel care ne-a iubit. Căci sunt convins că nici moartea, niciviaţa, nici îngerii, nici stăpânirile, nici cele prezente, nici cele viitoare, nici puterile, niciînălţimile, nici adâncurile şi nici vreo altă creatură nu va putea să ne despartă de iubirea luiDumnezeu care este în Cristos Isus Domnul nostru.
Rom 12,1-2

Vă îndemn, deci, fraţilor, pentru îndurarea lui Dumnezeu, să vă oferiţi trupurile voastre ca jertfă vie, sfântă şi plăcută lui Dumnezeu: acesta este cultul vostru spiritual. Nu vă conformaţilumii acesteia, ci schimbaţi-vă prin înnoirea minţii ca să înţelegeţi care este voinţa luiDumnezeu, ce este bun, ce este plăcut, ce este desăvârşit.
Rom 13,11-12

Este deja ceasul să vă treziţi din somn. Într-adevăr acum mântuirea noastră este maiaproape decât atunci când am primit credinţa. Noaptea este pe sfârşite, ziua este aproape.Aşadar să ne dezbrăcăm de faptele întunericului şi să îmbrăcăm armele luminii.
Rom 13,13-14a

Să ne purtăm cuviincios, ca în timpul zilei: nu în chefuri şi beţii, nu în necurăţii şi desfrâuri,nu în certuri şi invidii, ci îmbrăcaţi-vă în Domnul Isus Cristos.
1Cor 1,7b-9

Aşteptaţi revelarea Domnului nostru Isus Cristos, care vă va întări până la sfârşit ca să fiţifără vină în ziua Domnului nostru Isus Cristos. Credincios este Dumnezeu de care aţi fostchemaţi la comuniunea cu Fiul său, Isus Cristos Domnul nostru.
1Cor 3,16-17

Nu ştiţi că voi sunteţi templul lui Dumnezeu şi că Duhul lui Dumnezeu locuieşte în voi?Dacă cineva distruge templul lui Dumnezeu şi Dumnezeu îl va distruge pe el. Căci templul luiDumnezeu, care sunteţi voi, este sfânt.
1Cor 4,5

Aşadar să nu judecaţi nimic înainte de vreme, până când va veni Domnul. El va luminacele ascunse de întuneric şi va descoperi planurile inimilor şi atunci fiecare va primi de laDumnezeu lauda cuvenită.
1Cor 7,32b.34a

Cel care este necăsătorit se îngrijeşte de cele ale Domnului, cum să-i placă Domnului. Totaşa şi femeia necăsătorită, tot aşa şi fecioara se îngrijeşte de cele ale Domnului, ca să fiesfântă în trup şi în duh.
1Cor 9,26-27a

Deci eu aşa alerg, nu fără rost; aşa lupt cu pumnul, dar nu lovind în aer. Îmi chinuiesctrupul şi îl fac slab.
2Cor 1,3-5

Binecuvântat să fie Dumnezeu şi Tatăl Domnului nostru Isus Cristos, Tatăl îndurărilor şiDumnezeul oricărei mângâieri, care ne mângâie în orice necaz al nostru ca să putem şi noi să-i mângâiem pe cei care se află în orice necaz cu mângâierea cu care noi înşine suntemmângâiaţi de Dumnezeu.
2Cor 5,19b-20

Dumnezeu era în Cristos împăcând lumea cu sine, neţinând cont de păcatele lor şi punândîn noi cuvântul reconcilierii. Aşadar noi suntem împuterniciţi ai lui Cristos ca şi ai luiDumnezeu care vă îndeamnă prin noi. Vă rugăm pentru Cristos: împăcaţi-vă cu Dumnezeu!
2Cor 6,16

Ce legătură poate fi între templul lui Dumnezeu şi idoli? Doar noi suntem templul Dumnezeului celui viu după cum a spus Dumnezeu: Voi locui între ei şi voi umbla împreunăcu ei; eu voi fi Dumnezeul lor şi ei voi fi poporul meu.
2Cor 8,9

Căci voi cunoaşteţi dărnicia Domnului nostru IIsus Hristos, care din iubire faţă de voi, deşi era bogat, s-a făcut sărac pentru ca prin sărăcia lui voi să vă îmbogăţiţi.
Gal 6,7b-8

Ceea ce seamănă omul aceea va şi culege. Cine seamănă în trup, va culege din trup putrezire; dar cine seamănă în Duh, va culege din Duh viaţa cea veşnică.
Ef 1,4

Arhivă blog

"Celui sarac ii lipsesc multe,celui lacom ii lipsesc toate."(Seneca)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

CITATUL ZILEI

PSALTIREA