joi, 17 mai 2012

PODUL LUI DUMNEZEU


Podul lui Dumnezeu. Legenda romaneasca
Scris de Letitia Chirita in Cultura

 
Podul lui Dumnezeu este unul dintre cele 3 poduri naturale existente in lume si al doilea ca marime din Europa. Situat in comuna Ponoarele, langa Baia de Arama, jud Mehedinti, este singurul pod natural pe care se poate circula, fiind format din calcare, ca urmare a surparii tavanului unei pesteri.
Legenda Podului
Exista mai multe legende legate de acest pod natural. Se spune ca in pestera Ponoare locuia Aghiuta, Necuratul insusi, ocupandu-se linistit de rautatile sale. Insa oamenii l-au rugat intr-o zi pe Dumnezeu sa ii scape de diavol, iar acesta, ascultandu-le ruga, a lovit tavanul pesterii, prabusindu-l peste intrare. Aghiuta, priceput, a scapat prin a doua iesire a pesterii, agatandu-se cu ghearele de un deal si formand astfel cele doua campii denumite astazi Afrodita si Cleopatra. El vegheaza asupra oamenilor care viziteaza locul, fara a mai putea sa-si reia resedinta.
O alta varianta a povestii spune ca Sfantul Nicodim cauta cascada ce i s-a aratat in vis si deasupra careia voia sa construiasca o manastire. In drumul sau, a oprit la Ponoare, unde a fost, insa, acuzat de furt si alungat de sateni. Atunci, pentru a putea scapa, Dumnezeu i-ar fi construit podul care sa-i usureze trecerea, printr-o miscare arcuita a mainii. Nicodim nu a fugit, insa, fara a lasa in urma lui un blestem, acela ca apele sa fie inghitite si sa nu permita niciunei vietati sa traiasca. Apa este, acum, inghitita de pestera, care o revarsa la ploile puternice, iar nicio vietate nu traieste in lacul de langa ea. Apoi si-a continuat drumul, urmandu-si destinul si construind manastirea Tismana.
Se mai spune si ca Podul ar fi fost construit de insusi Hercule, sau de Iovan Iorgovan, erou de basm, pentru a putea prinde Hidra. Malefica Hidra fuge de Iovan, acesta incercandu-si palosul pe o stanca, pe care o prabuseste, astfel formand Podul lui Dumnezeu. Ramasa fara unul dintre cele 5 capete, Hidra fuge prin munte, lasand in urma sa cheile de pe valea Cernei, sperand ca va ajunge la izvoarele termale ce-i pot reda puterile.
Se pare ca Dumnezeu ii protejeaza pe cel care trec podul care ii poarta numele. De-a lungul timpului, au trecut peste el soferi, biciclisti si motociclisti, dar nu a existat niciodata un accident grav in urma caderilor. Podul este, de asmenea, monument natural, si legenda sa este cunoascuta chiar si peste hotare.
Mit, fantezie, legenda, sau poate un sambure de adevar. Locurile frumoase din Romania au povestile lor, la fel de frumoase, povesti incarcate de mister si care ne fac cu atat mai mult sa le vizitam.

Arhivă blog

"Celui sarac ii lipsesc multe,celui lacom ii lipsesc toate."(Seneca)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

CITATUL ZILEI

PSALTIREA