vineri, 15 iulie 2011

Proiect caritabil ,,Prietenie între familii” la Parohia Ersig



Începând din anul 2009 la parohia Ersig cu binecuvântarea chiriarhului Eparhiei Caransebeşului, P.S.S. Lucian Mic şi prin purtarea de grijă a preotului paroh Dragoş Vasile Capotă, se desfăşoară o bogată activitate filantropică şi de întrajutorare a familiilor sărace din cuprinsul acestei comunităţi, care însumează aproximativ 70% din numărul credincioşilor ce trăiesc la Ersig.
Aceste activităţi îşi au debutul în colaborarea cu Organizaţia danezo-română Rumaeniensprojektet cu sediul în Lugoj, având ca reprezentant şi persoană de contact pe doamna Mihaela Teodorescu.
După ce parohia Ersig a fost vizitată de un grup de peste 40 de persoane venite din Danemarca, între care şi preşedintele organizaţiei, care au constatat nevoile şi condiţiile în care traiesc aceste familii cu posibilităţii financiare şi materiale modeste, s-a purces la derularea Proiectului umanitar ,,Suflet pentru suflet”, demers prin care familiilor din Ersig, indiferent de confesiune, le-au fost trimise periodic ajutoare constând în articole de îmbrăcăminte, uz casnic şi încălţăminte.
De distribuirea acestor ajutoare s-a ocupat personal preotul ajutat de consilierii parohiali şi reprezentanţi ai organizaţiei.
Preşedintele Organizaţiei Rumaeniensprojektet bucurându-se de o bună colaborare cu membrii Consiliului parohial şi preotul paroh, a propus dezvoltarea unui nou proiect caritabil începând cu anul 2011, intitulat sugestiv ,,Prietenie între familii”, iniţiativă prin care 5 familii (pentru început) din Ersig să fie ajutate lunar de către 5 familii din Danemarca cu produse alimentare în valoare de 80 de lei fiecare, urmând ca în viitor numărul familiilor susţinute financiar de partea daneză să crească treptat în funcţie de familile donatoare din Danemarca.
Tot prin intermediul acestui proiect familiile donatoare din Danemarca vor avea posibilitatea vizitării periodice a ,,familiilor prietene” din Ersig.
În cadrul Parohiei Ortodoxe din Ersig se impunea implementarea unor asemenea proiecte sociale, întrucât această comunitate este mică din punct de vedere demografic, numărând doar 56 de familii ortodoxe, iar posibilităţiile financiare fiind modeste, majoritatea locuitorilor trăind din pensii şi ajutor social.
Suntem recunoscători Organizaţiei daneze Rumaeniensprojektet pentru susţinere şi colaborare şi dăm slavă bunului Dumnezeu datorită acestei oportunităţi, mulţumind Maicii Domnului, ocrotitoarea şi binefăcătoarea parohiei noastre, pentru purtarea de grijă faţă de aceste familii nevoiaşe.
Mulţumim toturor acelora care şi-au deschis inima şi şi-au aratat mărinimia sufletească spre creştinii din Ersig şi îi încredinţăm de dragostea, preţuirea şi recunoştinţa noastră şi de purtarea în rugăciune.
Preot – paroh drd. Dragoş Vasile Capotă

Eveniment ctitoricesc la Parohia Ersig


La Praznicul Învierii Domnului biserica de lemn monument istoric ,,Adormirea Maicii Domnului” din Ersig a îmbrăcat haină nouă de sărbătoare, cinstindu-şi totodată ctitorii şi binefăcătorii.
Înnoirea complexului parohial s-a făcut prin construirea unei clopotniţe noi din fier forjat care să înlocuiască vechea clopotniţă din lemn, grav avariată,  şi care nu mai putea fi funcţională, prezentând un risc permanent la folosirea clopotelor.
Proiectul noii clopotniţe a fost adus din Grecia de către preotul paroh, acesta fiind o copie fidelă a clopotniţei din curtea reşedinţei mitropolitane a Salonicului. În noua construcţie au fost aşezate cele două clopote vechi, dar recondiţionate ale bisericii.
Totodată în întâmpinarea marelui Praznic creştinesc a fost înnoită şi înfrumuseţată bisericuţa cu veşminte albe brodate şi prin aşezarea unei pardoseli noi, care să conserve sau să înlocuiască după caz pe cea veche, care în parte a fost deteriorată şi putredă.
Avănd în vedere că acest sfânt lăcaş este cea mai veche biserică de lemn din Banat, ridicată în anul 1713, preotul paroh şi Consiliul parohial au purces la confecţionarea unor indicatoare cu imaginea bisericuţei, în vederea promovării şi cunoaşterii acestei nestemate a Eparhiei Caransebeşului, care prin arhitectura, elementele de decor şi iconografia ei, este unică în Banat şi chiar în ţară.
Mulţumind lui Dumnezeu şi Preacuratei Sale Maici, ocrotitoarea sfintei biserici, pentru toate aceste realizări, în noaptea pascală după terminarea sfintei slujbe, preotul paroh a binecuvântat insignele parohiale ,,Medalia Sf. Maria” pe care alături de acte de cinstire şi cu binecuvântarea P.S.Sa Lucian, Episcopul Caransebeşului, le-a acordat ctitorilor, binefăcătorilor şi consilierilor parohiali, în semn de recunoştinţă, dragoste şi preţuire pentru susţinerea activităţiilor desfăşurate în cadrul parohiei.
Aceste insigne parohiale numite ,,Medalia Sf. Maria” sunt copie a peceţii sculptate în lemn pe catapeteasma bisericii, aşezată deasupra uşilor împărăteşti. Această pecete este formată din literele ce alcătuiesc cuvântul ,,Maria”, şi este un unicat, aşezată fiind acolo de la zidirea sfintei biserici, întrucât sfântul locaş este închinat Maicii Domnului, având dintotdeauna hramul ,,Adormirea Maicii Domnului”. Acesta este motivul pentru care am dorit ca această pecete să devină o emblemă a acestei bisericuţe şi totodată a Parohiei Ersig, iar toţi cei care îndrăgesc acest loc şi această biserică monument istoric să o poarte cu drag.
E o bucurie şi o binecuvântare pentru noi, preot şi credincioşi să slujim într-o biserică atât de veche şi plină de har, locaş sfânt ce adăposteşte icoana Maicii Domnului Panthanassa şi sfinte moaşte de la mai mulţi sfinţi dorind totodată ca această bucurie şi binecuvântare să o împărtăşim tuturor celor care vin aici de aproape sau de departe să viziteze şi să se roage împreună cu noi, iar această medalie făurită din pecetea Maicii Domnului, să le fie un semn de aducere aminte de acest loc minunat, iar purtarea ei un mod ales de cinstire a Născătoarei de Dumnezeu, Stăpâna şi Ocrotitoarea noastră a tuturora.
Preot – paroh drd. Dragoş Vasile Capotă

CU UN BANUT DARUIT POTI CUMPARA CERUL..

“Cu un bănuţ dăruit, poţi cumpăra cerul.

Nu fiindcă cerul ar fi atât de ieftin,

ci fiindcă Dumnezeu este atât de plin de iubire.

Dacă n-ai nici măcar acel bănuţ, atunci dă un pahar cu apă rece!”


DOAMNE AJUTA!

Arhivă blog

"Celui sarac ii lipsesc multe,celui lacom ii lipsesc toate."(Seneca)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

CITATUL ZILEI

PSALTIREA