joi, 13 martie 2014

Nepăsarea faţă de patimi





 Stă scris în Vieţile Sfinţilor Părinţi pustnici că un bătrân pustnic, fiind întrebat de ucenicii săi asupra mijlocului de a combate relele înclinări, le răspunse prin exemplul acesta:
        El locuia într-un loc plantat cu chiparoşi. Porunci unuia din ucenicii săi să scoată un chiparos pe care i-l arătă. Ucenicul îl scoase îndată, fără nicio greutate, cu o singură mână.
        Bătrânul îi arătă un altul, puţin mai mare, pe care îl scoase ucenicul dar cu mai mare silinţă şi punîndu-şi amândouă mâinile.
        Pentru a scoate un al treilea, care era şi mai mare, trebui ca unul din tovarăşi să-l ajute şi o făcură cu destulă greutate.
        În sfârşit, bătrânul pustnic le arătă unul, care era înalt şi gros, cum sunt copacii mai îmbătrâniţi. Toţi tinerii pustnici se străduiră şi nu putură nicidecum să-l mişte.
        Atunci bătrânul pustnic, luând de aici exemplu spre a-i instrui, le zise:
        - Iată, scumpii mei fii, cum sunt patimile noastre! La început, când încă nu s-au înrădăcinat, ţi-e uşor să le scoţi, oriât de puţin te-ai strădui să lupţi împotriva lor. Dar când printr-o îndelungată nepăsare, au fost lăsate să prindă rădăcini adânci în inima ta, ţi-e greu să le stăpânşti.
        Stăruiţi, deci, din vreme, ca să dezrădăcinaţi şi îndepărtaţi duşmanii care mai târziu v-ar da de lucru, aducând în urma lor pierderea voastră. Ne împăcăm aeseori cu gândul că avem, pentru mai târziu, destul timp de îndreptare; dar vremea, care trece până să ne hotărâm pentru îndreptare, nu face altceva decât să adune alte fărădelegi. O amânare zadarnică de a ne îndrepta este mai degrabă o primejdie, decât un mijloc de scăpare!


Arhivă blog

"Celui sarac ii lipsesc multe,celui lacom ii lipsesc toate."(Seneca)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

CITATUL ZILEI

PSALTIREA